45 pregnant cows were vaccinated with enterotoxigenic Escherichia coli K 99+. Blood samples, colostrum and milk from cows and sera from calves were collected. The different classes of specific antibodies against K 99 antigen of enterotoxigenic Escherichia coli were evaluated by the microplate enzyme linked immunosorbent test (ELISA). The total protein content in the sera of cows and calves was determined. The serum immunoglobulin levels showed a significant rise in the vaccinated cows; the calves, 7 days after colostrum consumption, showed a diminished concentration of albumine while the gammaglobulines were increased. The antibody class most represented was IgG1, IgA were, as expected, in a high concentration in the colostrum. In spite of the high antibody titers in the pregnant cows the immunoglobulin levels in calves may some times remain low and therefore cannot guarantee protection. Campioni di colostro, latte e sangue sono stati raccoIti da 45 bovine gravide vaccinate con l'antigene K 99 di Escherichia coli; successivamente dai vitelli sono stati prelevati in tempi diversi 2 campioni di sangue. I campioni sono stati utilizzati per determinare la quantità di proteine totali e individuare le diverse classi di immunoglobuline, mediante il metodo ELISA, utilizzando anticorpi policlonali e monoclonali. I livelli immunoglobulinici erano alti nelle bovine vaccinate e nei vitelli alla nascita, mentre questi ultimi a 7 giorni di età presentavano una accentuata diminuzione. La classe di immunoglobuline più rappresentate era la IgG1. Malgrado l'alta concentrazione di anticorpi nelle bovine gravide i livelli immunoglobulinici nei vitelli possono tal volta rimanere bassi e non garantire uno stato di protezione.

COMPORTAMENTO IMMUNOLOGICO DELLE BOVINE GRAVIDE VACCINATE CON K 99 DI E.COLI E DEI RISPETTIVI VITELLI.

TESEI, Beniamino;
1987

Abstract

45 pregnant cows were vaccinated with enterotoxigenic Escherichia coli K 99+. Blood samples, colostrum and milk from cows and sera from calves were collected. The different classes of specific antibodies against K 99 antigen of enterotoxigenic Escherichia coli were evaluated by the microplate enzyme linked immunosorbent test (ELISA). The total protein content in the sera of cows and calves was determined. The serum immunoglobulin levels showed a significant rise in the vaccinated cows; the calves, 7 days after colostrum consumption, showed a diminished concentration of albumine while the gammaglobulines were increased. The antibody class most represented was IgG1, IgA were, as expected, in a high concentration in the colostrum. In spite of the high antibody titers in the pregnant cows the immunoglobulin levels in calves may some times remain low and therefore cannot guarantee protection. Campioni di colostro, latte e sangue sono stati raccoIti da 45 bovine gravide vaccinate con l'antigene K 99 di Escherichia coli; successivamente dai vitelli sono stati prelevati in tempi diversi 2 campioni di sangue. I campioni sono stati utilizzati per determinare la quantità di proteine totali e individuare le diverse classi di immunoglobuline, mediante il metodo ELISA, utilizzando anticorpi policlonali e monoclonali. I livelli immunoglobulinici erano alti nelle bovine vaccinate e nei vitelli alla nascita, mentre questi ultimi a 7 giorni di età presentavano una accentuata diminuzione. La classe di immunoglobuline più rappresentate era la IgG1. Malgrado l'alta concentrazione di anticorpi nelle bovine gravide i livelli immunoglobulinici nei vitelli possono tal volta rimanere bassi e non garantire uno stato di protezione.
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